Hoe vind ik het plezier in mijn werk terug?

Gepubliceerd op 6 mei 2021 om 12:30

Hoe vind ik het plezier in mijn werk terug?

Misschien herken je het wel: Je hebt een baan en hebt het in de ogen van jouw omgeving goed voor elkaar, maar…... je gaat niet (meer) met plezier naar je werk.

Een andere baan zoeken vind je niet echt een optie vanwege diverse overwegingen:

 • je vindt het vanwege de economische omstandigheden onverstandig om je vaste baan op te zeggen.

 • je hebt inmiddels een leeftijd bereikt waarop het wisselen van baan niet eenvoudig is.

 • je zit vast aan de status van jouw huidige baan en denkt er financieel altijd op achteruit te zullen gaan in een nieuwe baan.

   

Hoe dan ook blijven zitten waar je zit lijkt voor jou de enige oplossing, je hebt niet in de gaten dat je jouw mogelijkheden beperkt door te redeneren vanuit angst.

 

Maar toch …. het laat je niet los. Je leest over mensen die hun passie volgen. Je leest over mensen die alles verkopen en heel minimalistisch gaan leven van hun spaargeld en giften. Je leest over mensen die van hun hobby hun werk hebben gemaakt. Je koopt iedere maand een staatslot in de hoop dat dat je uit je baan zal verlossen.

 

En je zou zo graag met veel plezier naar je werk gaan iedere dag. Maandagochtend zou net zo fijn moeten aanvoelen als zaterdagochtend.

Soms denk je: "Ik neem NU ontslag en zie wel wat er gebeurt".

Maar die dappere houding verdwijnt meestal ook weer als sneeuw voor de zon als je denkt aan de mogelijke gevolgen... Je ziet jezelf al terug als dakloze of wonend in een armzalig krot van een huis met meer schulden dan je ooit zult kunnen afbetalen.

Dan pep je jezelf op en vertelt jezelf dat het toch allemaal niet zo erg is, dat het best meevalt eigenlijk. Zo slecht heb je het toch niet. En je zou blij moeten zijn met wat je hebt. Hoeveel mensen zouden er maar wat graag met je willen ruilen.

 

Zonder het te beseffen draaien jouw gedachten in kringetjes en word je steeds meer het slachtoffer van jouw eigen onmacht. Dit kan jarenlang zo door gaan. Je blijft steeds maar weer diezelfde gedachten houden (vicieuze cirkel).

Om er achter te komen wat jou nu precies dwars zit in je werk en wat je daar aan kunt doen, zul je wel wat zelfonderzoek moeten doen. Wanneer jij jouw waardes niet terug vindt in je werk, is het erg moeilijk om lol in je werk te krijgen en te houden.

Welke van de onderstaande waardes zijn voor jou belangrijk:

 1. Zekerheid

 2. Afwisseling en spanning

 3. Status hebben

 4. Liefde en connectie met anderen

 5. Groei

 6. Bijdragen aan het geluk van anderen

 

Ieder mens vindt een aantal dingen belangrijk in het leven. Dit is niet een kwestie van goed of slecht. Het een is niet beter dan het andere, maar het verklaart wel veel van jouw gedrag.

Zet deze zes waardes in volgorde, begin met de waarde die voor jou het belangrijkste is en eindig met de waarde die voor jou het minst belangrijk is. Hoe ziet jouw top 3 er uit?

Maar vooral: welke van deze waarden vind je terug in jouw huidige baan?

 

Wil je hulp bij het zoeken naar jouw passende baan, dan kun je eenvoudig via mijn website (www.lewiscoaching.nl) een vrijblijvend kennismakingsgesprek aanvragen.