Wanneer je werkt, hoort een beetje werkstress er af en toe bij. Werknemers hebben het alleen niet altijd door wanneer er veel werkstress is. Men past zich aan de situatie aan, stress wordt normaal en de stresstolerantie wordt hoger. Zo ontstaan vaak de meeste burn-out gevallen.
Simpelweg niet doorhebben dat het bordje te vol werd; dat het lichaam permanent een verhoogd stresslevel had. Men heeft niet geleerd om bewust stil te staan en te letten op de signalen van het lichaam. Maar ook als je het wel door hebt, durf je misschien niet eens aan de bel te trekken. Je bent bang voor de consequenties als je aangeeft dat het werk even teveel voor je is. Stress wordt vaak pas gesignaleerd wanneer een medewerker zich ziek moet melden, en dan is het eigenlijk al te laat.
Soms is de werkdruk hoog en moet er veel gebeuren in korte tijd. Als dit te lang aanhoudt kan werkdruk tot stress leiden. Niet iedereen reageert hetzelfde op stress. Daarom is een dreigende burn-out soms moeilijk te herkennen. Bij veel stress vind je vaak wel een aantal signalen in de volgende categorieën:
Lichamelijke symptomen
Een werknemer met stress is vaak moe, slaapt slecht en heeft op den duur een verminderde weerstand. Daardoor is hij/zij vaak verkouden of kort ziek. Andere lichamelijke symptomen kunnen zijn: een slechte eetlust, hartkloppingen of hoofd-/rug-/nekpijn.
Psychische symptomen
Bij veel stress krijg je vaak een gejaagd en onrustige gevoel. Stress doet ook niet zo veel goeds aan je humeur. Was jij of je collega eerst vaak vrolijk op het werk? Stress kan je een sombere stemming geven, of sneller prikkelbaar/geïrriteerd maken. Je kunt wat afstandelijk of onverschillig worden. Ook ontstaat er sneller een conflict op het werk. Conflicten kunnen veel stress geven, maar ontstaan ook door stress. Gestreste werknemers piekeren meer en hebben minder plezier in het werk.
Gedragsveranderingen
Ook het gedrag kan beïnvloed worden door werkstress. Je kunt bijvoorbeeld merken dat een collega vaker te laat komt of eerder weggaat. Misschien meldt hij/zij zich vaker ziek. Daarnaast kunnen prestaties achteruitgaan en worden er meer fouten gemaakt. Dit kan komen doordat iemand chaotisch wordt of juist overmatig gestructureerd wil werken. Iemand gaat veel dingen tegelijk doen, maar toch komt er niks echt af. Misschien werkt je collega zelfs in de pauze door of eet achter het bureau. De vermoeidheid en stress uiten zich ook vaak in klagen.
Zijn sommige werknemers extra vatbaar voor werkstress?
Iedereen kan overspannen raken of een burn-out krijgen. Een burn-out is dus echt niet iets wat je overkomt als je wat zwakker bent dan de anderen. Hier bestaan nog steeds veel misverstanden over.
Wel zijn er kenmerken die je extra vatbaar kunnen maken voor overmatige stress. Extra vatbaar zijn medewerkers met o.a. de volgende kenmerken:
- Perfectionist
• Hard werkend
• Competitief
• Toegewijd
• Gevoelsmensen/sociaal: grote belangstelling en zorg voor anderen + een groot inlevingsvermogen
• Doorzettingsvermogen
• Moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen
• Twee dingen tegelijk doen
• Verantwoordelijkheidsgevoel
• Betrokken en loyaal
Dit is toch de ideale werknemer?
Maar… veel van de bovenstaande eigenschappen beschrijven toch juist de ideale werknemer? Wie wil er niet een toegewijde, betrokken en sociale werknemer met doorzettingsvermogen? Inderdaad, en daarom zal het ook best wel eens voorkomen dat misschien wel een van de beste medewerkers van een bedrijf uitvalt door spanningsklachten. Een kracht kan namelijk ook een valkuil zijn. Wanneer je graag wat extra doet en anderen helpt, kunnen deze mooie kwaliteiten er ook voor zorgen dat je geen nee meer durft te zeggen of je eigen grens niet aanvoelt.
Vaak zijn dit werknemers die je heel graag wilt houden in je bedrijf, maar die wel de juiste tools en vaardigheden nodig hebben om stressbestendiger te worden. Dit kan door op tijd te leren praten over stress, grenzen te stellen en op zoek te gaan naar ontwikkelmogelijkheden in het werk. Wat geeft jou als werknemer werkplezier en uitdaging? En hoe kun je werkplezier vergroten door het werk meer aan te sluiten op persoonlijke behoeften en sterke kanten?
Als je hierbij begeleiding nodig hebt vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan.
Reactie plaatsen
Reacties